شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام خرید اینترنت با اصطلاحات مختلفی روبرو شده باشید. این اصطلاحات شامل موارد مختلفی ازجمله سرعت، پهنای باند، حجم، ترافیک و … هستند. این موارد هرکدام تأثیر خاصی در اینترنت مصرفی شما دارند. یکی از موارد مهم پهنای باند است که در این بخش به معرفی آن میپردازیم و می گوییم bandwidth چیست؟ مهمترین تفاوتهای آن را با سرعت و ترافیک بررسی میکنیم.
منظور از پهنای باند چیست؟
پهنای باند شبکه معیاری است که حداکثر ظرفیت یک پیوند ارتباطی سیمی یا بیسیم را برای انتقال دادهها از طریق اتصال شبکه در مدت زمان معین نشان میدهد. به طور معمول، پهنای باند به تعداد بیت، کیلوبیت، مگابیت یا گیگابیت نمایش داده میشود که میتواند در مدت زمان ۱ ثانیه منتقل شود. مترادف با ظرفیت، پهنای باند سرعت انتقال داده را توصیف میکند. البته پهنای باند معیاری برای سنجش سرعت شبکه نیست و این تصوری اشتباه است که در میان مردم رایج شده است.
در واقع پهنای باند ظرفیت انتقال داده یک شبکه کامپیوتری بر حسب بیت در ثانیه (Bps) است. پهنای باند اندازه گیری میزان اطلاعاتی است که یک شبکه، گروهی از دو یا چند دستگاه که بین خود ارتباط برقرار میکنند، انتقال میدهند. دادهها از A به B منتقل میشوند درست همانطور که آب از طریق لولهها از یک نقطه تأمین به شیرهای مختلف جریان مییابد. حجمی که منتقل میشود متفاوت است و بر نحوه کارآمدی یک رسانه انتقال، مانند اتصال اینترنت، تأثیر میگذارد.
انواع پهنای باند کداماند؟
پهنای باند در دو نوع مهم اشتراکی و اختصاصی دسته بندی میشود.
پهنای باند اشتراکی
این نوع پهنای باند توسط شرکتهای سرویس دهنده اینترنت ارائه میشوند. شبکه این نوع پهنای باند کانالهای ارتباطی مختلفی دارد که برای انتقال دادن بستههای داده مورد استفاده قرار میگیرد. میزان پهنای باندی که در این مدل ارائه میشود به نوع شرکت ارائه دهنده سرویس بستگی دارد. این میزان ممکن است از ۱۰ تا ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه متفاوت باشد. این نوع سرویس دارای هزینه پایینی است اما در کنار آن امنیت نیز کاهش مییابد و آسیب پذیری بالایی دارند.
پهنای باند اختصاصی
این نوع پهنای باند توسط شرکتهایی که دارای کاربری حرفهای اینترنت هستند مورد استفاده قرار میگیرد. این سرویسها دارای قیمت بالایی بوده و به صورت بلند مدت مورد استفاده قرار میگیرند. البته امنیت آنها نیز برای انتقال دادهها بسیار بالاست.